de e-Nose

Mesothelioom of pulmonale hypertensie opsporen door middel van ademanalyse. Adem vijf keer in en uit, adem nu diep in, houdt even de adem vast en adem vervolgens langzaam uit. Dit is alles wat u hoeft te doen wanneer u een zogenaamd “eNose” onderzoek ondergaat.
En de uitslag is ook nog eens binnen enkele seconden af te lezen.
Toekomstmuziek? Voor de opsporing van mesothelioom en pulmonale hypertensie nog wel en daarom is er meer onderzoek nodig om deze toepassing verder te ontwikkelen. Voor andere ziektebeelden, zoals longkanker, asthma, COPD, interstitiële longziekten en ook Covid-19 heeft onderzoek al aangetoond dat de eNose kan bijdragen aan vroegtijdige diagnose.

Een elektronische neus, ook wel eNose genoemd, bestaat uit verschillende sensoren die het complete mengsel van stoffen in de uitgeademde lucht meten. Iedereen ademt een ander mengsel van stoffen uit en heeft dus zijn eigen unieke ademprofiel. Verschillende ziektebeelden en zelfs subtypes van ziekten kunnen onderscheiden worden op basis van onze adem.
Wanneer de eNose is geleerd hoe bijvoorbeeld mesothelioom “ruikt” kan de adem van een nieuw persoon vergeleken worden met referenties in een online database. Binnen een paar seconden heb je de uitslag. De eNose werkt hierbij net zoals onze eigen neus. Nadat wij bijvoorbeeld hebben geleerd hoe koffie ruikt, herkennen onze hersenen de mix van stoffen en weten we, “hé, dat is de geur van koffie!”

Het is nu van belang om het systeem te leren hoe het ademprofiel van mesothelioom en pulmonale hypertensie eruit ziet. Het eerste onderzoek naar mesothelioom is met succes afgerond en nu is het belangrijk om dit op grotere schaal te gaan testen en daarvoor zijn meer eNosen (SpiroNose , Breathomix) nodig. Via deze weg hopen we in de nabije toekomst te kunnen zeggen “dat is het ademprofiel van mesothelioom”, zodat men sneller de juiste diagnose krijgt en behandeling meer gericht kan worden toegepast. 

meer info

vroegtijdige detectie longkankere-Nose veel belovend bij interstitiële longaandoeningen e-Nose en Covid-19